Povratak u antiku na dva dana u omišaljskim Mirinama

Svakoga ljeta u mjesecu srpnju oživi duh drevnih rimskih vremena sa već tradicionalnim antičkim večerima i to u Omišlju. Ovogodišnji Antički dani, manifestacija TZ Općine Omišalj, održat će se danas i sutra na lokaciji ranokršćanskog kompleksa Fulfinum – Mirine kraj Omišlja. Oba dana svi programi započinju u 9.30 ujutro i traju do kasno u noć.

Na 10. Antičkim danima može se vidjeti slika antičkog života od zanata iz tog vremena do hrane, napitaka, zabave, glazbe i pjevanja. Na meniju će, među ostalim, biti odojak u medu, janjetina na ražnju koji se ručno okreće, pogačice s algama, dimljene dagnje i inćuni, hobotnica, sipa i slanutak, kobasica u vinu, datule i sir, voće...

Antičke večeri jedna je od najprepoznatljivijih manifestacija općine Omišalj, sve više okrenuta turistima kojima se želi skrenuti pozornost na bogatu povijest općine Omišalj, na kojoj bi joj mogle pozavidjeti i mnogo razvikanije turističke destinacije u Hrvatskoj, pa čak i na Mediteranu.

Antičke večeri, zanimljiv je gastronomski ,ali i kulturni događaj koji posjetitelje načas vraća u drevna vremena, kada su Fulfinumom šetali Rimljani i uživali u bogatoj antičkoj trpezi. Uz svjetlost baklji, originalnu antičku glazbu, ulične zabavljače, gladijatore, rimske vojnike te cara i carevu svitu posjetitelji odjeveni u rimske toge  uživaju  u antičkom ugođaju.

Posebnu draž Antičke večeri pridonosi rimski logor u kojem je uprizoreno drevno doba, kao i prezentacija kovača, lončara, tkalje, užara, košarača i salona za uljepšavanje gdje su se mogle napraviti antičke frizure ili oslikati kožu kanom.

Antičke večeri namijenjene su širokoj publici, stanovnicima Općine, Otoka Krka, Rijeke i šire okolice, no prvenstveno turistima. Manifestacija se održava tijekom turističke sezone u jednoj od najturističnijih regija te time postaje dijelom kulturne ponude u turizmu.

U razgovoru s Draženom Lesicaom, archimagirus i Andreom Orlić Čutul, riječka ekipa HTV-a zagledatelje Dobrog jutra oživjela je antčki duh Omišlja: