Svjetski zbor mladih prvi puta u Hrvatskoj

58 odabranih mladih pjevača iz 33 države i 5 kontinenata u ovom je  izuzetnom međunarodnom projektu ujedinilo svoje glasove predstavljajući odabrane bisere zborske literature i promovirajući vrhunsku glazbu, ali i kulturnu raznolikost, miroljubivi dijalog i razumijevanje različitih nacija.

Svjetski zbor mladih od 1989. godine okuplja najtalentiranije mlade pjevače iz cijelog svijeta u dobi od 17 do 26 godina pod vodstvom vrhunskih dirigenata međunarodne reputacije, ističu organizatori njihova zagrebačkog nastupa najavljenog za 20. srpnja u 20 h u atriju Muzeja Mimara.

Ovogodišnji Svjetski zbor mladih, nakon višemjesečne selekcije pjevača, okupio se u Pečuhu pod vodstvom Zoltána Pada (Mađarska) i Kena Wakije (Kenija). Nakon intenzivnih priprema, Zbor u okviru međunarodne turneje od 9. do 24. srpnja izvodi ukupno 12 koncerata u 5 zemalja i to u Mađarskoj (Pečuh, Budimpešta), Srbiji (Sombor, Novi Sad, Beograd), Bosni i Hercegovini (Sarajevo, Prijedor), Hrvatskoj (Osijek, Zagreb, Opatija) i Sloveniji (Koper, Ljubljana).

Hrvatski je dio turneje Svjetski zbor mladih otvorio 9. srpnja u okviru Osječkog ljeta kulture, a završit će 21. srpnja koncertom na Festivalu Opatija.
Koncertni program koji Zbor izvodi pod ravnanjem dvaju dirigenata jedinstveno je glazbeno putovanje kroz odabrane bisere zborske glazbe iz Srednje i Jugoistočne Europe, Afrike i svijeta od razdoblja romantizma do danas s djelima Mendelssohna, Forte, Orbána, Kodálya, Tajčevića te autora suvremene i popularne glazbe Kirchnera, Runestada, Barretta, Schmitta, Koepkea, Cohena i dr.