60 godina opatijske Ljetne pozornice

Projekcijom jednog od najgledanijih filmova svih vremena, američkog spektakla Jamesa Camerona iz 1997. godine, mitskoga 'Titanica', 12. srpnja na velikoj pozornici, na simboličan način obilježit će se zlatno doba filmova na Ljetnoj pozornici u Opatiji.

Brojne svjetske i domaće glazbene zvijezde upravo su na opatijskoj ljetnoj pozornici pokazale što znaju i umiju. Na njoj su nastupali Seal, Zucchero, Gibonni, Oliver Dragojević , Đorđe Balašević, Luka Šulić i Stjepan Hauser.…Koncertima, predstavama i različitim kulturnim i zabavnim manifestacijama ovova se ljeta obilježava se 60 godina Ljetne pozornice.

'Priča s ljetnom pozornicom počinje 1931. Kada je  napravljena otvorena scena. 1957. izgrađena je kakva je danas. I zato se ova godina 'uzima' kao datum rođenja ovog impresivnog zdanja', istaknuo je Ernie Gigante Dešković, ravnatelj Festivala Opatija.

Velika pozornica na Ljetnoj, odnosno njezino 'najveće platno u ovom dijelu Europe', bilo je obasjano svjetlima projektora do 2011. godine. Tada su došli digitalni projektori, a stare Meopte umirovljene i filmske projekcije premještene na Malu ljetnu pozornicu. Projekcijom jednog od najgledanijih filmova svih vremena, američkog spektakla Jamesa Camerona iz 1997. godine, mitskoga 'Titanica', 12. srpnja na velikoj pozornici, na simboličan način obilježit će se zlatno doba filmova na Ljetnoj pozornici u Opatiji.

Centralno događanje povodom obljetnice svečana je premijera Verdijeve opere Aida, koja će se održati 20. srpnja. Monumentalna izvedba opere na Ljetnoj pozornici u Opatiji, nastala za njenu dijamantnu obljetnicu, u koprodukciji je HNK Ivana pl. Zajca Rijeka i Festivala Opatija. Naslovnu ulogu pjevat će operna prvakinja HNK Ivana pl. Zajca, Kristina Kolar koja će ponovo nastupiti sa svojim suprugom, izvanrednim riječkim baritonom Robertom Kolarom. U operi će nastupiti i poznati talijanski tenor Renzo Zulian, a također u jednoj od glavnih uloga svoj debi ostvarit će i članica solističkog ansambla riječke Opere, mezzosopranistica Ivana Srbljan.