U Cerovlju europskim novcem čuvaju i kulturnu baštinu

Općina Cerovlje u središnjoj Istri pravi je primjer kako se uz pomoć Europskih fondova može poboljšati kvaliteta života mještana. Zbog izmjena nekih zakona proračun općine je smanjen posljednjih godina. No, unatoč tomu ulaže se u infrastrukturu, a uz pomoć europskog novca spašava se i vrijedna baština.

Cerovlje je mjesto iz kojega je stanovništvo desetljećima odlazilo trbuhom za kruhom. Ili na obalu, ili u prekomorske zemlje. No, taj je trend zaustavljen. Sve je više novih kuća, mladi ovdje ostaju, kvalitetom života zadovoljni su i stariji mještani.

Izmjenama zakona o brdsko planinskom području od prije dvije godine općina je ostala bez dijela poreznih prihoda. Godišnji joj je proračun, tako, oko 4 i pol milijuna kuna. Iz tog se skromnog proračuna projekti teško financiraju, ističe Emil Daus načelnik Cerovlja: Mogu reći slobodno kako se kaže otvorena srca da nikad niej bilo teže. Nije bilo teže ni 2010. godine kad je nastupila velika kriza, odnosno kad smo mi u Hrvatskoj osjetili posljedice globalne krize.

No, zato se aplicira na europske fondove. Tako je i naselje Draguć s milijun eura europskog novca opremljeno kompletnom infrastrukturom: popločene su ulice, izgrađena kanalizacija, vodovod. Anđelina Gržinić pamti sasvim neka drukčija vremena: S magarcima se išlo po vodu i sve. Ja sam rođena na selu mi smo morali nositi vodu na glavi i rukama.

Europskim novcem od urušavanja je spašena zgrada stare škole. Preuređena je u kuću fresaka. Kulturna se baština ovdje nastoji valorizirati kroz turizam. Upravo bi on trebao privući mlade da se nastane ovdje, te donijeti razvoj ovome kraju.