Gobleni na odjeći?

Nekada vrlo popularan i cijenjen ručni rad, gobleni i vezeni ukrasi, danas su gotovo zaboravljeni. Mlađim generacijama su nezanimljivi, a starije ponegdje još čuvaju nešto od toga. Dizajnerica Iva Antolić odlučila ih je utkati u odjeću i dati im novi život.

U maloj krojačnici Ive Antolić, u zagrebačkoj Ilici pravo je malo carstvo kreativnosti. Posljednja u nizu Ivinih ideja vezana je uz starine koje i ona i njezin suprug Slavomir jako vole. Dugo sam držala u svojoj ladici stare ručne radove i goblene, koji nisu ni bili uokvireni, svoje bake. Više ih nismo koristili, pa smo ih pokušali oživjeti u odjeći da budu nosivi i da ugledaju svjetlost dana,  objašnjava Iva.

Sastojke za svoj kreativni recept brzo je Iva osmislila: malo mašte, malo materijala, goblen ili dva i na posao. Smislili smo staviti ih na odjevne predmete koji su prilagođeni današnjem nošenju. Ostavili smo ih u tkaninama koje su se koristile onda - lan i u kroju smo ostali vrjerni starinama i pojednostavljenim krojevima da bi ručni radovi došli do izražaja,  ističe. Ručni radi nisu prišivali kao zakpre, već su ih uokviravali na odjevnom predmetu. Raditi moraju vrlo pažljivo, jer su poneke tkanine stare i 60-ak godina.

Ova nazovimo je 'goblen kolekcija' u očima kupaca već je pobudila zanimanje, a Iva ima dosta materijala da skroji još mnoge odjevne predmete ukrašene goblenima. Planira koristiti samo bakinu kolekciju koju je skupljala dugi niz godina, ali po želji kupaca ušivava i njihove ručne radove.

Ovo nije prvi pothvat čuvanja starina ovom kreativnom paru. Ljubav prema njima u njihovoj krojačnici je vrlo vidljiva, često ih oživljavaju i daju im novi sjaj. Volim starine oduvijek, koristim i stara seljačka platna koja su se nekad koristila kao plahte, a sad ih pretvaram u odjevne predmete.  Tako je stari stolnjak pretvoren u kaputić koji je nosiv i danas, a u kroju je Iva ostavila dijelove hrvatskih narodnih nošnji, samo ih je prilagodila današnjem vremenu.

Iva i Slavomir stalno u današnjicu unose prošlost ili od prošlosti stvaraju sadašnjost. Nakon goblena koje su ovako lijepo oživjeli, pitamo se samo koja će starina postati njihov novi dizajnerski izazov?