Kako se zaštititi od komaraca?

Nastavni zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar u Zagrebu izdao je prošle godine letak 'Komarci', kojeg je ponovio i ove godine te je u suradnji s gradom Zagrebom podijeljen građanima.

Sezona je aktivnosti komaraca. Komarci su mali napasni kukci.  Razvijaju se u vodi. Ženka komarca bode i siše krv potrebnu za stvaranje jaja iz kojih će se razviti nove jedinke. Neke vrste komaraca mogu prenositi uzročnike bolesti. Komarce privlači ugljikov dioksid (CO2) kojeg ljudi izdišu.

Komarci se razvijaju u čistim i zagađenim vodama te u različitim prirodnim i umjetnim staništima: poplavne površine i kanali, stajaćice bez prirodnih neprijatelja ličinki komaraca, lokve nastale poslije kiše, otvorene posude s vodom u dvorištima i vrtovima, vaze na grobljima, automobilske i druge vrste guma u kojima se nakuplja voda, začepljeni oluci i slivnici, odbačeni predmeti u okolišu, mnoštvo drugih površina i predmeta u kojima se nakuplja voda.
Kako spriječiti razvoj komaraca u svome okruženju, opasnostima i načinima zaštite, bolestima koje oni prenose u emisiji Dobro jutro, Hrvatska govorile su mr. sc. Ana Klobučar, prof. biologije i prim. Mirjana Lana Kosanović Ličina, dr. med., spec. epidemiolog.


Većina vrsta komaraca pojavljuje se u ulozi napasnika (bodu i sišu krv). Pri tome se može pojaviti više ili manje izražena alergijska reakcija na koži. Mali broj vrsta komaraca može prenijeti uzročnike bolesti.

Ne dopustite razvoj komaraca u vašem okruženju:
 - Uklonite nepotrebne predmete i posude u kojima se nakuplja voda: kante, boce, igračke, automobilske gume te druge vrste posuda.
 - Redovito (jednom tjedno) praznite ili mijenjajte vodu u posudama koje su u upotrebi i zadržavaju vodu.
 - Spremnike za vodu u okućnicama i vrtovima zatvorite poklopcem, gustom mrežom ili folijom.
 - U vaze za cvijeće na grobljima staviti pijesak ili zemlju, prirodno cvijeće zamijeniti umjetnim.
 - Propisno odlažite krupni otpad.
 - Održavajte otvorene bazene, ukrasna jezerca i fontane.
 - Folije (cerade, tende i sl.) postavite tako na način da u njima nije moguće zadržavanje vode.
 - Održavajte septičke jame, držite ih propisno zatvorene.
Najdjelotvorniji način borbe protiv komaraca je pronaći i ukloniti mjesta razvoja (legla) komaraca.

Kako se zaštiti od komaraca?

 - Koristiti sredstva koja odbijaju komarce (repelente) na bazi aktivne tvari DEET (20-50%) ili icaridin, strogo se pridržavajući uputa za njihovo korištenje.
 - Pri boravku u područjima gdje je velik broj komaraca nositi odjeću svijetlih boja, duge rukave i duge hlače.
 - Zaštititi prozore i vrata mrežama za kukce i zavjesama, postaviti mreže iznad kreveta i dječjih kolica.

Osijek se godinama bori s velikom najezdom komaraca. U Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije provjerili smo kakvo je stanje ove godine u gradu na Dravi.