120 tisuća eura iz europskog fonda hrvatskim filmašima

Producentska tvrtka Interfilm iz Zagreba osigurala je iz programa MEDIA sredstva u ukupnome iznosu od 94.544 eura, a ZagrebDox PRO u iznosu od 24.000 eura.

Iako se radi o kompleksnim uvjetima što ih zahtijevaju pravila prijave za sredstva izdvojena za razvoj skupnih projekata, Hrvatska se, s još 16 zemalja, našla na listi s ukupno 69 odobrenih projekata, objavio je Hrvatski audiovizualni centar (HAVC).

Producentska tvrtka Interfilm dobila je novac za razvoj triju projekata: Bischofshofen (igrani film čiji scenarij i režiju potpisuje Igor Mirković), Bumbarov let (igrani film za djecu scenarista Ivana Turkovića Krnjaka i Marka Hrenovića, nastao prema knjizi 'Tajanstveni otok' autorice Maje Gluščević) i Zagorka (igrana TV serija čiji su autori koncepta Vladimir Stojsavljević i Ivan Maloča, a redatelji Snježana Tribuson i Jasna Nanut).

Ovo je prva potpora za razvoj skupnih projekata koja je dodijeljena producentskoj tvrtki Interfilm, ali druga u okviru Programa Kreativna EuropaPotprograma MEDIA. Producentska tvrtka Interfilm, napominju iz HAVC-a,  dvostruki je uspjeh već ostvarila u kategoriji namijenjenoj razvoju pojedinačnoga projekta − filmovima Ustav Republike Hrvatske i Država!, koji su sufinancirani sredstvima Potprograma MEDIA.

Interfilm je jedna od rijetkih hrvatskih producentskih tvrtki čija se snaga temelji na orijentiranosti na razvoj lokalnih igranih filmova i lokalne televizijske produkcije. Menadžment tvrtke je stručan i zna pravila tzv. televizijske igre, iz koje proizlazi i jedan od izvora sufinanciranja. Sva su tri projekta u okviru skupnoga razvoja profesionalno predstavljena, a popratni su materijali kao i pojašnjenja vezana uz razvoj, financiranje i distribuciju odgovarajući“, stoji u obrazloženju Izvršne agencije za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA).

ZagrebDox PRO je jedini hrvatski program usavršavanja koji se i ove godine našao u skupini poduprtih europskih radionica kontinuiranoga usavršavanja, a radi se o Pozivu u kategoriji stručnog usavršavanja EACEA-e kroz dvogodišnju potporu.