Ekološka udruga Vodenica predstavila Teslinu zavojnicu

Većini inovatora uzor je veliki svjetski izumitelj i znanstvenik Nikola Tesla. U povodu 161. obljetnice njegova rođenja, u Osijeku su održani Dani Nikole Tesle, a Ekološka udruga Vodenica na popularnoj je osječkoj Dravskoj vodenici predstavila Teslinu zavojnicu.

Teslina zavojnica služi za proizvodnju visokog napona i izmjenične struje visokih frekvencija. Nikola Tesla ju je izumio 1891. za pokuse s bežičnim prijenosom. Neven-Lucian Davidović kao trinestogodišnjak ju je napravio potpuno samostalno jer je bio oduševljen njegovim radom. Razrađuje još neke ideje temeljene na Teslinim postignućima, te želi izraditi veću i kvalitetniju zavojnicu, iako se i s ovom podosta namučio.

Teško je bilo naći kuglu, aluminijsku kuglu koja se nalazi navrhu zavojnice. Moj tata ju je uspio naći na otpadu za metal. I vrlo je nezgodno bilo namotati bakrenu žicu pa smo napravili poseban stroj za motanje žice da bismo namotali zavojnicu, prisjetio se Neven-Lucian.

Ekološka udruga 'Vodenica često organizira programe u najvećoj riječnoj vodenici u Hrvatskoj. Svaki dan poslijepodne otvorena je za posjetitelje, u njoj se melje meljivo, a dio programa je i kupanje na njoj i oko nje. U tijeku su 'Dani kedera', koji se pecaju na starinski način, štapovima od bambusa, a u petak navečer bit će pripremljeni za pecače i goste. Svi programi Ekološke udruge 'Vodenica' su besplatni, no mogu se dati donacije koje služi za održavanje ovog jedinstvenog osječkog riječnog mlina.