Nagrada Čitateljskom programu za zatvorenike i njihovu djecu

U Hrvatsku je stigla velika svjetska nagrada za inovativno promicanje čitanja. S konferencije Međunarodne organizacije za promicanje pismenosti održane u Madridu donijeli su je Hrvatsko čitateljsko društvo i Udruga Roda. Nagrađeni su za Čitateljski program za zatvorenike i njihovu djecu.

Čitateljski program se od ove godine provodi u svim kaznenim tijelima u Hrvatskoj, a svrha mu je povezivanje djece i roditelja koji su u zatvorima kroz aktivnosti čitanja naglas budu na poseban način prisutni u djetetovu životu.

Nagradu su Snježani Berak i Kristini Čunović, predsjednici i dopredsjednici Hrvatskoga čitateljskog društva, uručili Douglas Fisher, dopredsjednik ILA-e iz SAD-a, predsjednica EU odbora ILA-e Renate Valtin i predsjednica međunarodnog udruženja čitateljskih društava FELA Ann-Sofie Selin.

Predstavnice Hrvatskog čitateljskog društva sudjelovale su na 20. europskoj konferenciji o pismenosti, čija je ovogodišnja tema “Izazov za 21. stoljeće – Poticanje jednakosti suradnjom čitateljskih zajednica”. Konferenciju su organizirale Španjolska udruga za čitanje i pisanje (AELE) i Sveučilište Complutense iz Madrida (UCM), a trajala je od 3. do 6. srpnja 2017. godine. Organizatori 20. europske konferencije o pismenosti potakli su nastavnike, istraživače, knjižničare, studente na aktivno sudjelovanje i predstavljanje projekata i primjera dobre prakse kroz teme: sudjelovanje građana u izgradnji višejezičnosti i multikulturalnosti, suradnja čitatelja i pisaca, različiti oblici pismenosti (audiovizualna, tehnološka, informativna i višejezična), književnost za djecu i mlade i dr.