Kako pametno kupovati na sniženjima?

Od 1. srpnja traje ljetno sezonsko sniženje. Uvjeti i način provođenja sezonskog sniženja određeni su Pravilnikom o uvjetima i načinu provođenja sezonskog sniženja. U okviru sezonskog sniženja redovna cijena i nova snižena cijena iskazuju se jasno, vidljivo i čitljivo. Propisano trajanje je do 60 dana.

Važno je istaknuti da ako trgovac ne proda sve proizvode, može nastaviti s prodajom proizvoda po sniženoj cijeni sve do isteka zaliha, ali mu nije dopušteno oglašavati takvu prodaju kao sezonsko sniženje nakon proteka propisanih 60 dana.

U Sloveniji ljetna sezonska rasprodaja ne smije započeti prije drugoga radnog ponedjeljka u srpnju. Trgovci u tom utvrđenom periodu sami određuju kada im počinje sniženje, s tim da ono ne smije trajati dulje od 60 dana. U Italiji i Francuskoj svaka regija sama određuje svoje termine sniženja. U Poljskoj se ljetna sniženja provode krajem sezone, uz pridržavanje propisanih uvjeta za suzbijanje nepoštene trgovačke prakse.

Predsjednica Saveza potrošačkih udruga ROZP Dijana Kladar gostujući u emisiji Dobro jutro, Hrvatska rekla je kako u Hrvatskoj još uvijek nemamo velika sezonska sniženja od 80 %. 'Drugi problem koji bi se mogao javiti je da trgovci neposredno prije sniženja dignu cijenu pa onda prekriže tu staru cijenu i onda je zapravo sniženje samo 20 posto, a ne 50. Ali vjerujem da se to danas rijetko događa, iako se može dogoditi. To se strogo kažnjava i trgovac može platiti kaznu do 100 000 kuna.', istaknula je i dodala da inspekcija periodički vrše nadzor, ali i da izlaze na teren po dojavi kupaca.

U Hrvatskoj ne postoji minimalni zakonski propisan popust, tako da trgovci mogu sami određivati iznos popusta. 'Vjerujem da će kad se ukine tzv. geoblocking, odnosno kada sve trgovine budu dostavljale proizvode kupljene preko interneta u Hrvatsku, da će se tada i hrvatsko tržište regulirati. Jer ako budemo imali brend u Njemačkoj koji ima 80 posto sniženja, a isti taj brend u Hrvatskoj 50, naravno da ćemo svi kupovati i naručivati preko interneta. Tada će trgovci koji imaju trgovine u Hrvatskoj snižavati cijene.', zaključila je Kladar.