Iako je ulov sve manji, istarski ribari zadovoljni otkupnom cijenom jakobovih kapica

Većina ribara sjeverozapadne obale Istre, zbog dupina koji kidaju mreže, preusmjerila sa na izlov ramponima, kako se ovdje nazivaju dređe. Mreža je to širine dva i dužine četiri metra koja na svojim krajevima ima usta nalik na grablje. Ona se spušta u more i vuče po dnu, a nakon nekog vremena vadi iz dubina.

Njome se love Jakobove kapice ili kapešante - iznimno cijenjena školjka u našoj gastronomiji. No, doći do njih težak je i mukotrpan posao. Radni dan ribara traje dvanaest sati. Mreža se tijekom tog vremena u more spusti i podigne 15-ak puta. Svaki se put iz hrpe pokupljene s dna ručno moraju prebrati školjke i ribe. Ulovi su sve manji. Nekada se za radnoga dana znalo izvaditi i do 500 komada kapešanti. Sada i trostruko manje. Ribari su zadovoljni otkupnom cijenom tih školjaka, no ono čime nisu je mreža zakona i propisa koje pred njih postavlja zajednička ribarska politika Europske unije.