Kako pravilno postupati s hranom

Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatska agencija za hranu kreću s medijskom kampanjom kojoj je cilj informirati građane o pravilnom postupanju s hranom, kako bi se što bolje zaštitili od bolesti porijeklom iz hrane.

Tako je pripremljen TV oglas pod nazivom '4 O' koji će se tijekom ljeta emitirati na Hrvatskoj radio televiziji. TV oglas '4 O' na jednostavan i pristupačan način (4 O= operi, odvoji, obradi, ohladi) ukazuje na najčešće pogreške prilikom pripreme i rukovanja s hranom te savjetuje potrošače kako ih izbjeći, navodi se u priopćenju.

Napominje se kako su najčešće greške prilikom pripreme hrane nenamjerni doticaji termički obrađene hrane sa sirovom hranom, zatim nedovoljno posvećivanje pažnje pravilima higijene i nepostizanje potrebne temperature u svim fazama čuvanja i pripreme hrane.

U Hrvatskoj  je tijekom 2016. prijavljeno više od  23.000 slučajeva oboljenja uzrokovanih nepravilnim rukovanjem hranom, a iako se često čini da opasnost dolazi izvana, kućanstva su najčešće mjesto izlaganja patogenom mikroorganizmu, kazao je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. Dodaje kako su shvatili da se potrošače mora pokušati potaknuti da 'doma' promjene krivo stečene navike pri rukovanju s hranom. Mi, kao nadležna tijela, moramo napraviti sve što je u našoj moći da zaštitimo građane provedbom kontrola i sustavom brzog uzbunjivanja, ali naša zadaća tu nikako ne prestaje - građani trebaju znati kako pravilno postupati s hranom, zaključio je Tolušić.

Ravnateljica Hrvatske agencije za hranu Andrea Gross-Bošković ističe kako izgled, miris i okus hrane mogu biti pokazatelji je li hrana koju konzumiramo sigurna ili nije. Međutim, hrana koja dobro izgleda i nema čudan miris ili okus, ne mora nužno biti sigurna za konzumaciju jer, ako nije pravilno čuvana i obrađena, može biti štetna za zdravlje. To je posebno izraženo sada, tijekom ljeta, kada je hrana zbog visokih temperatura podložnija kvarenju, upozorava Bošković.

Tanja Iveković iz Ministarstva poljoprivrede, gostujući u emisiji 'Dobro jutro, Hrvatska', govorila je više o kampanji i savjetima za očuvanje zdravlja: