Ruska tražilica Yandex i Uber udružuju snage na ruskom i pet susjednih tržišta

Ruska softverska kompanija Yandex i američki Uber postigli su dogovor o spajanju poslovanja u segmentu posredovanja u uslugama prijevoza u Rusiji i pet susjednih zemalja.

Dvije su kompanije u zajedničkoj izjavi izvijestile da će udružiti snage u Rusiji, Armeniji, Azerbajdžanu, Bjelorusiji, Gruziji i Kazahstanu, te stvoriti novu kompaniju koja će poslovati u oko 127 gradova.

U toj je regiji softverski div Yandex dominantan igrač u segmentu pretraživanja Interneta, zemljopisnih mapa i mobilne navigacije, a nude i niz drugih internetskih proizvoda i usluga, zbog čega im je nadjenut nadimak 'ruski Google'.

Američki tehnološki div Uber uložit će u zajedničku kompaniju 225 milijuna dolara i poslovanje s dostavom hrane. Yandex će uložiti 100 milijuna dolara a imat će udio u novoj kompaniji od 59,3 posto. Uberu će pripasti 36,6 a zaposlenicima 4,1 posto.

Veći vlasnički udjel uvažava činjenicu da je Yandexovo poslovanje u taksi prijevozu u regiji otprilike dvostruko veće od Uberovog. Tako je u 12-mjesečnom razdoblju do početka lipnja Yandex.Taxi je ostvario 285 milijuna vožnji i bruto iznos naknada od ukupno 1,01 milijardu dolara. Uber je u regiji realizirao 134 milijuna vožnji, uz bruto iznos naknada od 566 milijuna dolara.

Yandex.Taxi osnovan je 2011. godine i posluje u 127 gradova širom regije. Uber je osnovan 2009. godine i posluje u gotovo 600 gradova širom svijeta, uključujući 16 u Rusiji i pet na području Azerbajdžana, Bjelorusije i Kazahstana.

Nakon zaključenja sporazuma koje se očekuje u četvrtom ovogodišnjem tromjesečju putnici će i dalje moći koristiti Yandexove odnosno Uberove aplikacije. Aplikacije za vozače bit će pak objedinjene radi veće učinkovitosti, rečeno je.