Umjesto druženja s Kantom Jolanda je izabrala kuhaču

Jolanda Vitaljić diplomirala je filozofiju, no umjesto druženja s Kantom, radije je birala kuhaču. Sa svakim novim jelom dokazuje da nije pogriješila. Objavila je i kuharicu na engleskom jeziku koja je u kratko vrijeme postala hit suvenir. 

I od obične smokve, učinit će Jolanda poslasticu. Punit će ih skutom, medom, prženim bademima, posoliti, još bolje popapriti i začiniti maslinovim uljem. Jedan je ovo od recepata koje rado spravlja i koje gosti stalno traže. I on je zapisan u njezinoj dalmatinskoj kuharici. A za sve je kriva mama. 'Kada smo brat, sestra i ja išli na fakultet, mama je za svakog od nas pripremila jednu receptnicu, bilježnicu s receptima koju i dan danas koristimo. Gosti me stalno ispipituju -  kako ste ovo napravili, kako ste ovo napravili i ja stalno zapisujem i objašnjavam te recepte. Jedan dan sam odlučila sve zapisati na jednom mjestu.', ispričala je Jolanda.

I nastala je tako ova kuharica. Viška podrijetlom, odrasla na srdelama i verduri, birala je najbolje od Dalmacije. Kuharicu je oslikao Slavonac Boris Matešić. Njegove vesele hobotnice, bob, balancane i gavuni uz tajne Jolandinih recepnica postali su pravi hit među turistima. I medenjaci i pogača i gregada i buzara - nije Jolanda skrivala obiteljske tajne. Tako je Split dobio dodatni suvenir. Puno bolji od magneta za frižider, jer uspomene na Dalmaciju probudit će sa svakim skuhanim jelom.