Tko to tamo snima Drugi svjetski rat?

Fotografije nastale u ratna vremena bile su i ostaju  predmet fascinacije i zanimanja, ali i sumnji i preispitivanja njihove objektivnosti i vjerodostojnosti jer - iza foto aparata uvijek stoji - samo običan čovjek. A kako je Drugi svjetski rat i poraće na našim prostorima bilježilo čak 29 fotografa tog razdoblja, prikazano je na izložbi "Tko to tamo snima" u  Hrvatskom povijesnom muzeju.

Surovo ratno vrijeme - na sceni su dvije propagandne službe - ona Nazavisne Države Hrvatske i one antifašističke, partizanske,  na oslobođenom teritoriju.  Što su i kako unutar njih fotografirali već priznati autori, ali i nadareni amateri, predočeno je na više od dvije stotine fotografija koje daleko nadilaze samo dokumentarističku vrijednost ratne fotografije - uz vojne kolone, razaranja, patnju, svjedoče i o svakodnevici,siromaštvu,pričaju životne priče.

Izložba ne prezentira samo te dvije propagandne službe koje su, dakako, radile u vrlo različitim uvjetima - jedna službeno pri vlasti, druga u ilegali - nego su ovdje prvi put i neke još nikada viđene fotografije.

Sam postav izložbe putem preciznih biografija stavlja težište na same autore, majstore iza fotoaparata bez obzira na to za koga su snimali i bilježili život koji je jači od svega - poput fotografije izbjeglih djevojčica u El Shattu,  koje na egipatskom pijesku u bijelim haljinicama izvode baletnu točku.

Izložba u dvorani Palače HPM-a ostaje otvorena do 29. listopada.