Iza kulisa Pulskog filmskog festivala

Sve je spremno za početak našeg najstarijeg filmskog festivala, koji sutra počinje u Puli. Arena će ugostiti mnogobrojne filmoljupce, koje očekuje od 170 filmskih naslova.

19-godišnja Enia Žudić iz Buzeta oduvijek je željela vidjeti kako Pulski filmski festival izgleda iza kulisa - zato je postala jedna od 50-ak volontera toga festivala: "Još kao mala dolazila sam sa nonićima u Arenu ljeti, to mi je bio najveći doživljaj s praznika, tako da je taj festival u mojem životu prisutan još odmalena. Sad mi je zato baš zanimljivo doživjeti ga s druge strane."

Enia je dio dobro uigranog tima od 150 ljudi koji se brinu da festival prođe u savršenom redu. Oni vode brigu o milijun stvari, većih i manjih, a gledatelji vide samo filmske naslove kojih je na 64. Puli čak 170:  "U tjedan dana festivala imat ćemo 250 projekcija i 88 premijera", otkriva glasnogovornica Pulskog filmskog festivala Ana Šimunović.

Ulaznica je 25 kuna za jednu večer te 150 kuna za sve večernje projekcije. Interes je velik i među turistima: "Čak su veoma iznenađeni cijenom ulaznica, fascinira ih takav ambijent, i tako niska cijena, baš su ugodno iznenađeni", kaže voditeljica info pulta Pulskog filmskog festivala Jasminka Joldić.

Festival ima i ugodno iznenađenje za umirovljenike i studente – cijena umirovljeničkog kompleta ulaznica za sve večeri je 30 kuna, a studentskog 50 kuna.

Pogledajte reportažu iz Vijesti iz kulture, čija aktualna izdanja možete pronaći na usluzi HRTi, a u Slušaonici Hrvatskoga radija poslušajte opsežni razgovor s umjetničkim ravnateljem festivala Zlatkom Vidačkovićem koji je gostujući u emisiju Filmomanija na HR3 među ostalim otkrio kako se posljednje tri godine pripremao za tu funkciju, te kako gleda na odnos Dana hrvatskog filma i Pulskog filmskog festivala.

Prijenos otvorenja Pulskog filmskog festivala možete pratiti u subotu 15.srpnja od 21.30h na HRT3.