Platforma Čini pravu stvar

U mnogočemu su Hrvati uspješni, a možda i najveći naš uspjeh je onaj kada složno pomažemo nekome u nevolji. No, svakodnevno ima onih koji su u nevolji ili im je potreban novac za neki viši cilj, ali nemaju podršku velikih medijskih kapanja - upravo za pomoć takvima postoji internet platforma Čini pravu stvar.

Željka Šaban Miličić, hrvatska ironman triatlonka, finišeerka Irenman svjetskog prvenstva, kaže da osim što je triatlon njen način života voli pomagati drugima pa je tako ambasadorica dvije udruge na platformi Čini pravu stvar. Manda Knežević, predsjednica Hrvatske udruge paraplegičara i tetraplegičara  objašnjava kako je Udruga dobila pomoć: Saznali smo za platformu, interesirali se što je to… Baš smo zapali u financijske poteškoće, javili im se s našim projektima, opisali naše projekte i tako se dogodilo da su nekoliko sportaša napravili izazov za Hrvaske udruge paraplegičara i tetraplegičara.  Željka je pripomogla skupiti potrebna financijska sredstva za Udrugu paraplegičara i tetraplegičara.

Učinili su to još mnogi pojedinci za još mnoge udruge u Hrvatskoj, a sve zahvaljujući prvoj hrvatskoj fundraising platformi - Čini pravu stvar. Ideja te platforme je omogućiti nevladinom sektoru ondosno udrugama da na puno neposredniji način prikupljaju sredstva za svoje dobrotvorne ciljeve, ali i podizanje svijesti društva o problemima koji postoje u Hrvatskoj,  isitče Martina Rizman Matić, pokretačica projekta Čini pravu stvar.

Udruge se registriraju na platformi i objavljuju svoje kampanje za koje mogu same prikupljati sredstva ili za njih to rade pojedinci ili ambasadori putem izazova. Vi kao ambasador postavite svoj izazov npr. da ćete pretrčati nešto ili odreći se cigareta ili smršaviti 2 kg…  kakav god izazov, ali da je vama važan.  Otovrite svoj profil na platformi i posvetite ga željenoj udruzi. Svoj profil/cilj podijelite s prijateljima na društvenim mrežama koji mogu svojim minimalnim donacijama podržati  vas i vaš cilj, a zapravo podržavaju udrugu, objašnjava Martina. Važno je naglasiti da se svaka novčana donacija, bez obzira na visinu, uplaćuje direktno udrugama. Platforma ne uzima nikakvu proviziju, a sve je vrlo transparentno – u svakom trenutku u svakoj udruzi svaki ambasador za svaki izazov možete pratiti koliko je tko uplatio novca.

Mislim da je to najkorektnije. Korektnije nego da netko lobira u nekoj firmi za vas, a možda drugi imaju istu takvu potrebu. Ovako mi se čini nekako dostojanstvenije nego kad idete 'žicariti' od firme do firme da vam daju 100, 200, 300 kn…, iskrena je Manda. A Željka ističe kako je ljepota u tome što zapravo možete povezati sport s nekim dobrotvornim ciljem. Jako je lijepo trčati za nekoga tko to ne može i na taj način pomoći ljudima kojima je to potrebno.

Ako već niste sudjelovali u ovom projektu pogledajte i proučite - www.cinipravustvar.hr.