Za uspješno liječenje važno je rano otkrivanje karcinoma

Koalicija udruga u zdravstvu poliklinika Radiochirurgia Zagreb pokrenuli su kampanju '1 sat 1 dan 1 život'. Kampanjom žele senzibilizirati javnosti o važnosti ranog otkrivanja karcinoma.

Kampanju podržava Koalicija udruga u zdravstvu (KUZ),  krovna organizacija koja okuplja više od 70 zdravstvenih udruga diljem Hrvatske i specijalizirani portal onkologija.hr, a inicirali su je poliklinika Radiochirurgia Zagreb i tvrtka Siemens Healthcare d.o.o.. Kampanja za cilj ima podići razinu svijesti kod građana o potrebi redovnih pregleda kako bi se pravovremeno otkrio i liječio rak. Glavna poruka kampanje je da je dovoljno uložiti jedan sat u jednome danu jednom godišnje kako bi se rak mogao liječiti ukoliko se dovoljno rano otkrije.

Prema zadnjim podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, rak je drugi najznačajniji uzrok smrti u Hrvatskoj, odmah iza bolesti srca i krvnih žila. U Hrvatskoj od raka svake godine oboli oko 25 tisuća, a umre skoro 14 tisuća ljudi, što znači da će do kraja ovog dana 38 osoba izgubiti bitku s ovom opakom bolesti. Taj zastrašujući podatak još je strašniji s obzirom na to kako su posljednjih godina oboljenja od raka u nas u uzlaznoj putanji.

O kampanju su u emisiji Dobro jutro, Hrvatska govorili prof. dr. sc. Igor Nikolić, voditelj Odjela za torakalnu kirurgiju Kliničke bolnice Dubrava i prof. dr. sc. Dragan Schwartz, ravnatelj poliklinike Radiochirurgia Zagreb: