Koji festival ili koncert odabrati?

Petak, 14. srpanja

Vrijeme je ljetnih festivala pa tako danas u Splitu počinje Ultra Europe, u Donjem Miholjcu Backyard Art Festival u Tisnom Beats, Beer & Boogaloo, u Rijeci Dark 'O' Metal fest a u Trilju novi blues festival Thrill Blues Festival na kojem će ove godine nastupiti Eric Sardinas & Big Motor , Black Mountain, Hal, Dbluz, Ozone i Sunnysiders uz napomenu svim obožavateljima američkog bluzera Erica Sardinasa da ga mogu doživjeti i u Zagrebu i to već sutra u klubu Hard Place.  

Izdvojio bih još dva festivala a to su 7. Regius u Šibeniku i Viva La Pola u Puli. U Šibeniku ove godine nastupaju: Pips, Chips & VideoClips, TBF, Artan Lili, Kojoti, Songkillers, Ponte De Carla, Fogsellers, Čudnoređe, Stereo Banana i Kontradikshn. U Puli se već 13. godina za redom održava festival Viva La Pola na kojem ove godine nastupaju Pankrti, Grč, The BlackBellis, Saša 21 i Ovrha. Pankrti su ove godine oduševili publiku svojim nastupom na krovu MSU a osim toga ove godine slave i 40 godina karijere. Ukratko, Pula večeras gori!

I moram još spomenuti da u sklopu Medvedgradskih glazbenih večeri večeras nastupa grupa Kries uz podršku grupe Ogenj dok na sedmom Rovinj Jazz Festivalu u Rovinju nastupaju Zoran Predin i Matija Dedić.


Subota, 15. srpnja

Počinje i Croatia Open u Umagu, a organizatori su se potrudili u slijedećih desetak dana prirediti i bogat koncertni program od kojeg svakako treba izdvojiti nastup Parnog valjka sutra navečer, Hladnog piva u ponedjeljak navečer te u srijedu navečer nastup američkog repera, plesača, DJ-a i producenta Redfooa mnogima poznatog po njegovom projektu LMFAO a tu su još i brojna gostovanja DJ-a sa raznih strana svijeta.


Utorak, 18. srpnja

U utorak na tvrđavi svetog Mihovila u Šibeniku jedna posebna koncertna poslastica za sve ljubitelje jazza i one koji će to tek postati jer u goste dolazi doista velika jazz zvijezda - Gregory Porter. Ove je godine osvojio Grammy za najbolji jazz vokal album za aktualni četvrti album 'Take Me To The Alley' a to mu je već drugi Grammy jer je prvi u istoj kategoriji već osvojio 2014. godine za album 'Liquid Spirit'. Dakle, bez ikakve sumnje koncert velike pjevačke jazz zvijezde nakon kojega će se za after pobrinuti DJ Philippe Cohen Solal iz grupe Gotan Project. Stoga bi u utorak svakako trebalo otići do Šibeniika.  


Četvrtak,  20. srpnja

I za kraj ne mogu ne spomenuti da u četvrtak počinje 15. godinu za redom najveći reggae festival u regiji Seasplash koji se tako već 15 godina za redom održava u tvrđavi Fort Punta u Štinjanu kraj Pule. I ove godine odličan line up kojega predvode Mad Profesor, Vin Gordon & The Real Rock Band, Kultur Shock, Autonomads, One Dread, Black Star Dub Collective,  Citizen Fish, Paprika Korps, Waitapu… i još pedesetak izvođača sa svih strana svijeta reggae ili nekog sličnog glazbenog žanra. Međutim Seasplash ove godine obilježava i 40 godina od objavljivanja singla 'Punky-Reggae Party' u izvedbi Boby Marleya i Lee Scratch Perrya koji je nastao kao posljedica udruživanja punkera i reggea glazbenika a sa ciljem kako bi digli svoj glas kroz seriju koncerata 'Rock Against Racism' protiv tada rastuće radikalne desnice u velikoj Britaniji. Dakako, ekipa festivala Seasplash pokušava naglasiti da danas, 40 godina kasnije se ponovo susrećemo sa sličnim problemima i to u Hrvatskoj ali i širom Europe.