42. Osorske glazbene večeri

Nastupom Zagrebačkog kvarteta te kvarteta Papandopulo u nedjelju se otvaraju 42. osorske glazbene večeri, koje će trajati do 19. kolovoza.

Ovaj nacionalni glazbeni festival, koji se od 1976. održava u malenom Osoru, stanovnicima Cresa i Lošinja, kao i njihovim brojnim gostima, donosi petnaest koncerata i četiti nastupa dvaju studentskih ansambala.U žarištu festivala tradicionalno su hrvatski skladatelji, ove godine Ivan i Željko Brkanović, a među djelima koje će čuti osorska publika valja istaknuti praizvedbu 'Kvartet 3' Željka Brkanovića i ponovno izvođenje kantate 'Creski kopači' za gudački kvartet, orgulje (Mario Penzar) i glas solo (Ante Jerkunica), koju je Ivan Brkanović skladao davne 1977., na poticaj osorskog festivala. Nova djela, koja će praizvedbu doživjeti u Osoru, skladali su predstavnici mlađe i srednje generacije, stasali u klasi Željka Brkanovića: Ivan Končić, Tibor Szirovicza, Ivan Josip Skender i Dubravko Palanović.

Poseban interes publike privući će izvedba jednočinke 'Medvjed' Williama Waltona, koja će u Osoru doživjeti svoju prvu izvedbu u Hrvatskoj. Glavne uloge ekstravagance na libreto Antona Čehova tumače nacionalna operna prvakinja HNK-a u Zagrebu Dubravka Šeparović Mušović te škotski bariton Nicholas Morris, a redateljskog se zadatka prihvatio Ivan Leo Lemo.42. Osorske glazbene večeri u emsiji Dobro jutro, Hrvatska predstavili su umjetnički ravnatelj festivala Branko Mihanović te skladatelj i dirigent, Ivan Josip Skender. Dubravka Šeparović Mušović i Nicholas Morris uz klavirsku pratnju Vjekoslava Babića izveli su i dva ulomka iz ekstravagance 'Medvjed' Williama Waltona: