Preminuo veliki riječki umjetnik Vojo Radoičić

Umro je Vjekoslav Vojo Radoičić - veliki slikar, ali i grafičar, ilustrator, scenograf, kipar... U sjećanje na umjetnika u Rijeci ostaju oslikane skulpture i fasade, turistički autobus te bogata likovna monografija, predstavljena prije samo nekoliko tjedana.

Sućut obitelji Voje Radoičića izrazio je i premijer Andrej Plenković. "Svojim brodićima koji izranjaju iz plavetnila slika, svojim skulpturama, čak i veselim riječkim kišobranima, poništavao je svako sivilo i snagom jednostavnosti činio svijet ljepšim i radosnijim mjestom", napisao je među ostalim premijer.

Vojo Radoičić rodio se u Požegi 10. studenoga 1930. Živio je i radio u Rijeci, Beču i Begovom Razdolju. Održao je više od 180 samostalnih izložaba u Hrvatskoj i inozemstvu te izradio više od 40 scenografija za televizijske i kazališne produkcije. Bio je redoviti član Hrvatskoga društva likovnih umjetnika Rijeke i Zagreba te VBO-a (Verein Bildenden Kunstler Osterreichs, Wien – Schonbrun).

U nizu nagrada i priznanja koja je dobio, ističu se Ostende, Otkupne nagrade za fundus Gradskog muzeja, godišnje nagrade Grada Rijeke, a odlikovan je i Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića za doprinos kulturi. Za ilustraciju dječje knjige dobio je nagradu Grigor Vitez i nagradu Ivana Brlić-Mažuranić.

Likovna monografija posvećena Voji Radoičiću, jednostavno naslovljena Radoičić: San u Rijeci je predstavljena prije svega nekoliko tjedana. Vojo je rijetko slobodan umjetnik bez predrasuda, koji ponekad povezuje i krajnosti - jer umjetnost je prostor slobode, rekao je tom prigodom akademik Tonko Maroević.

"Njegova je imaginacija doista jedna od posebnih, koja povezuje putovanja, svijet, to je imaginacija pokreta, dok u svakom njegovom crtežu postoji neki začin, dodatak, vic, ironija, humor što nas oslobađa", rekao je Maroević o osebujnom djelu Vjekoslava Voje Radoičića.