Povijest arogancije: „Zar ne znaš tko sam ja!?“

Ari Turunen, finski novinar s dugim uredničkim stažem u znanstvenim udrugama i medijima, glavni urednik finskog izdanja Le Monde Dimplomatiquea i autor 9 knjiga, međunarodni uspjeh, a najveći u Njemačkoj, postigao je upravo ovom:  „Zar ne znaš tko sam ja? Povijest arogancije“, koja je nedavno u nas objavljena u izdanju Tim Pressa i prijevodu Borisa Vidovića.

Finski autor odlučio se za „nabrajački“ pristup temi – popisao je primjere bahatog ponašanja od Aristotela do Lennona, od pape Grgura do Berlusconija da bi zaključio da nam je od svih ljudskih osobina bahatost najmanje potrebna.

Ne čudi što od Hrvatske do Finske upravo novinare kopka bahatost jer stalno su okruženi megalomanima i umišljenim veličinama, pa se tom knjigom, a i samom temom temeljito pozabavila ekipa s Kulturnog kolodvora, koja je zamolila uglednu hrvatsku psihologinju Mirjanu Krizmanić, koja je često javno istupala protiv bahatosti, da pročita djelo Arija Turunena, a iz HRT-ova arhiva izvukla je i legendarnu reportažu Ivana Kralja, koji je davne 2002. godine na Dori istraživao kako na glumljeno neprepoznavanje reagiraju hrvatski pjevači.

Pogledajte priču s Kulturnog kolodvora, na kojem se  možete zaustaviti i na usluzi HRTi ili nedjeljom nakon Vijesti iz kulture na HRT1.