Zabava za cijelu obitelj američkog umjetnika Dana Grahama

O njujorškom umjetniku Danu Grahamu ne znamo mnogo. Izložbom „Zabava za cijelu obitelj“ u zagrebačkom MSU-u prvi se put predstavio u ovom dijelu Europe. Na samom ulazu u muzej postavljen je njegov paviljon, koji obećava zabavnu, ali i slojevitu priču što sažima različita iskustva suvremene umjetnosti od šezdesetih na ovamo. 

Njegovi paviljoni po kojima je stekao popularnost u čitavom svijetu, ne bez razloga danas su veliko nadahnuće mnogobrojnim arhitektima. Nemoguće ih je jednoznačno tumačiti, oni su i mjesta socijalne interakcije jer oni ne postoje zapravo bez prisutnosti ljudi. On ih sam naziva napravama za gledanje, mjestom gdje gledamo sami sebe, gdje smo apsorbirani u površini, gdje se zrcali drugi dio ulice ili nam u kadar upada promatranje nas samih dok nas promatra netko drugi“, komentira kustosica izložba Iva Rada Janković dodajući da Graham s druge strane sam ističe jednu konotaciju koja se može pojaviti, a to je konotacija otuđenosti.

Dan Graham zbog bolesti nije mogao doći na svoju izložbu, ali Zagreb je posjetio prije dvije godine i tada  je dao intervju za Hrvatsku televiziju, koji je također izložen i upotpunjuje priču o neobičnom i kompleksnom umjetniku čiji je utjecaj u  promišljanju prostora i razmišljanju o umjetnosti izniman, a radovi su upravo ono što je i naziv izložbe – „Zabava za cijelu obitelj“, koja se može doživjeti do 27. kolovoza.

Pogledajte reportažu iz emisije Kulturni kolodvor, koju možete pronaći i na usluzi HRTi, te na HRT1 nedjeljom nakon Vijesti iz kulture.