Muzej Mimara: 30 godina djelovanja - 30 godina s vama

Tri desetljeća djelovanja Muzeja Mimara obilježena su u Zagrebu svečanošću i otvorenjem izložbe koja je okupila brojne istaknute predstavnike, muzejskog, kulturnog i političkog života Zagreba i Hrvatske, među kojima je bio veliki broj ljudi koji su sudjelovali u njegovu otvaranju.

Otvarajući izložbu ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek podsjetila na riječi Ante Topića Mimare prilikom otvorenja muzeja, koji je kazao da će njegovo srce biti ispunjeno neizmjernom radošću zbog ostvarenja njegova životnog cilja, ispunjenja duga prema domovini i hrvatskom narodu, te kazala da je donacija dokaz njegove iznimne filantropije i istinskog i velikog domoljublja.

Otvaranju izložbe bila je nazočna i Mimarina supruga Wiltrud, koja je prije 30 godina otvorila muzej. Ona je tekstom koji je pročitao organizator zahvalila i kazala da je počašćena što je sudjelovala u razvoju muzeja. Zahvalila je na prezentaciji muzeja u budućnosti i zaželjela mu uspjeh u radu.

Ravnateljica Muzeja Lada Ratković Bukovčan istaknula je da je život muzeja potvrdio donatorovu viziju, koji je fundusom i brojnim oblicima muzejske aktivnosti jasno pozicioniran kao jedno od najznačajnijih znanstveno-edukativnih središta te je ujedno nezaobilazna točka u uklapanju Zagreba i Hrvatske u gustu mrežu kulturnih svjetskih središta.

Izložba, koja predstavlja odabir od 75 znanstveno obrađenih djela iz raznorodnoga fundusa Muzeja, 'hommage' je donatoru Anti Topiću Mimari i njegovu životnom cilju, a ostaje otvorena do 30. rujna.

Pogledajte reportažu iz Vijesti iz kulture:
Mnogi znaju za muzej, no podsjetimo se tko je bio Mimara: