Eko selo Grabovci - raj za djecu, spokoj za odrasle

Svetom Juri iza leđa, 400-njak metara od granice s Bosnom i Hercegovinom i na 700 metara nadmorske visine smjestilo se eko selo Grabovci. Stalnih stanovnika nema već gotovo četvrt stoljeća, no unuci tih djedova ne daju se vatra u selu ugasi.

Obitelj Ante Grabovca u eko selu vodi OPG. Četvero djece i supruga, svi rade sve, od guljenja krumpira do primanja gostiju. A gosti im stižu od Uskrsa do Svisvetih.

Gosti su najviše oduševljeni prirodom, osjećaju se opušteno. Uzmu ručnike, legnu na livadu, djeca se igraju, jednostavno je opuštena atmosfera, to njima godi, pogotovo kada dolaze iz velikih gradova gdje je buka, galama, promet i nije sigurno za djecu a ovdje bez problema se igraju, priča Antonela Grabovac.

Raj za djecu, spokoj za odrasle. No, ima i uzbuđenja, pogotovo kad niz proplanak zazvecka Vili s kočijom. Njihov je vlasnik Jozo Lozo, koji živi u susjednom selu i ondje na svojoj farmi uzgaja sve čime se gosti u Grabovcima slade.

Selo se već godinama obnavlja, zahvaljujući Zavičajnoj udruzi Gornji podi, u kojoj su se okupili potomci nekadašnjih stanovnika. Uredili su već 9 kuća za odmor, iznajmljuju ih gostima, mogu ih primiti 40ak.

Uistinu rijedak primjer složnosti. Osjeća se dobra volja ovdje u Zabiokovlju, pa ta vedrina prelazi i na goste. I kad stignu bez najave, dočeka ih vrhunski objed. Ante je chef, Antonela domaćica za svaku pohvalu. Njemci su najbrojniji ovdje, no domaći svijet, kažu Grabovci, oduševi se najviše.

Od Splita su Grabovci udaljeni sat i pol vožnje. Dovoljno blizu za izlet, a skriveni upravo toliko da zaboravite na grad, vrućinu i vrevu.