I nepovjerljiva sova može voljeti čovjeka, uz uvjet da i on voli nju

Donosimo vam priču o prijateljstvu. I to vrlo neobičnom - između čovjeka i ćuka. Ante Karanušić iz Kaštela svojim primjerom dokazuje da nepovjerljiva sova može voljeti čovjeka, uz uvjet da i on voli nju.

Kućica na stablu, ali ne za ljudsko već za ptičje potomstvo. Postavlja ih Ante za ptiće otkad zna za sebe. I malo pomalo, konačno je jedan uselija i otada, a to ima i 30 godina napravio sam ih na desetke. Svašta se gnijezdilo i ćukovi i pupavci i sjenice i čvorci i tako dalje, objašnjava Ante Karanušić.

U ovoj se kućici u Labinu Dalmatinskom ugnijezdila sova. I to ćuk, čest u Dalmaciji i prepoznatljiv po pjevu po kojem je i dobio ime. Antina sova sada ima mlade kojima je dvadesetak dana.

Plahe su i velike i male. Ove četiri sestrice kad ojačaju krenut će na dalek put prema Africi. Ćukovi su sove selice, no vole se vratiti u blizinu ljudske obitelji. Nevelike grabljivice na vrhu su svojeg hranidbenog lanca i zato važne za eko sustav, ali i za čovjeka jer se hrane kukcima koji nama smetaju.