Otvorene Osorske glazbene večeri

42 godine su prošle otkako je redatelj Danijel Marušić, najpoznatiji po seriji "Naše malo misto", utemeljio u svom omiljenom Osoru glazbene večeri – središnju manifestaciju suvremene hrvatske ozbiljne glazbe. Marušić je okupljao i domaće i strane umjetnike, a već osam ljeta taj festival živi bez svojeg utemeljitelja, ali ne i bez svoje publike.

Izravni prijenos svečanog otvorenja iz crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije, na kojem su nastupila dva vrsna komorna ansambla - Zagrebački kvartet i Kvartet Papandopulo, emitirali smo na našim Trećim programima, a gostujući u Vijestima iz kulture umjetnički ravnatelj festivala  Branko Mihanović napomenuo je da je ovogodišnji program posvećen Željku Brkanoviću te njegovom ocu Ivanu.

Uspoređujući dosadašnja izdanja festivala s ovogodišnjim, muzikologinja i glazbena kritičarka Zdenka Weber istaknula je da Osorske glazbene večeri imaju jasan profil usmjeren na suvremenu hrvatsku glazbenu baštinu, a kroz povijest manifestacije ostvareno je više od 300 praizvedbi: „Svi glazbenici, koji su nastupali u Osoru, su elita hrvatske glazbe – i  izvođačkom i stvaralačkom pogledu.“

Snimku otvorenja možete pogledati na usluzi HRTi.