Hrvatski tim na međunarodnoj olimpijadi u robotici u Washington

Washington je domaćin prve međunarodne olimpijade u robotici. Među više od 160 timova su i mladi iz Hrvatske.
Došli su sa svih strana svijeta. Iz država u kojim se ratuje i onih u kojima roboti sve više zamjenjuju radnu snagu.  U Zagrebu je poziv za tehnološku Olimpijadu stigao na adresu Hrvatskog robotičkog saveza.

Izabrali smo tim od tri člana koji su postigli vrhunske rezultate na različitim državnim natjecanjima vezanima i uz programiranje i uz robotiku i automatiku. Njihova povijest ih je dovela ovdje, rekla je Ana Sović Kržić, predsjednica Hrvatskog robotičkog saveza.

Natjecanjem se želi  potaknuti zanimanje mladih za tehnologiju, znanost, inženjerstvo, matematiku.

Tema ove godine je voda. Mi imamo nešto što predstavlja rijeku. U tu rijeku uđu plave, narančaste loptice. Mi ih trebamo sakupiti i odvesti na različite lokacije na terenu i za to dobivamo bodove, istaknuo je Leon Stjepan Uroić. Dijelove su dobili u ožujku, a robote su morali sami sastaviti. Tek po dolasku u Washington mogli su provjeriti kako je zadatak obavila konkurencija.

Iako su u kategoriji onih koji bi studij i karijeru  lako mogli nastaviti u inozemstvu, planovi su im drugačiji. Preporučujem svim mladim ljudima, inženjerima, svima koji se planiraju baviti tim kadrom, da ostanu u Hrvatskoj i da krenu u razvoj svoje zemlje, jer to je jedino što će nam ostati, poručila je Ema Kristina Krnjajić.

Timski rad  u okruženju vršnjaka iz cijelog svijeta iskustvo je s kojim će se vratiti u Hrvatsku.