Rainbow Warrior kraj Dubrovnika upozorio na onečišćenje Mediterana plastikom

Aktivisti Greenpeacea na svom brodu Rainbow Warrior III danas su nadomak povijesne jezgre Dubrovnika razvili između jedara višemetarski transparent protiv upotrebe jednokratne plastike, kako bi upozorili na sve veću zagađenost Jadranskog mora i Mediterana.

Rainbow Warrior III je u sklopu europske kampanje pod nazivom 'Više Mediterana, manje plastike' doplovio prvo u Rijeku, potom na Mljet, a u nedjelju i u Dubrovnik.

Voditeljica kampanje Mihaela Bogeljić upozorila je na alarmantnu količinu plastike u Sredozemnom moru. Kampanju smo pokrenuli sa Španjolskom, Italijom, Grčkom i Bugarskom. Već sada nam Mediteranom i Jadranom pluta 1455 tona plastike, i to je alarmantno stanje, kaže Bogeljić.

Neke plastične predmete poput žličica za miješanje kave ili štapića za uši koristimo par sekundi, a u okolišu ostaju stotinama godina. Želimo eliminirati plastiku za jednokratnu upotrebu, a sada je pravi trenutak za djelovanje jer Europska unija raspravlja o propisima o otpadu i plastici. Zato smo pokrenuli peticiju za mjere kojima će se smanjiti upotreba jednokratne plastike, istaknula je.

Prije dolaska u Dubrovnik na Mljetu su snimili šokantne fotografije plastičnog otpada na ekološkoj brani kraj Nacionalnog parka Mljet, a kapetan Rainbow Warriora III Peter Willcox ističe da je situacija došla do točke koja se više ne može ignorirati. Najgore je što je 95 posto plastike u oceanima mikroskopske veličine, ne možete je vidjeti, ali ribe i ptice je jedu. pa utječe na život u morima, kaže Willcox koji je zapovijedao i prvim Greenpeaceovim brodom Rainbow Warrior.

Po podacima Greenpeacea, 60 do 80 posto morskog otpada čini plastika, a prosječna gustoća plastičnog otpada u sredozemnom bazenu je komad plastike na svaka četiri četvorna metra.

Nakon plovidbe jadranskom obalom od Rijeke do Dubrovnika, brod Rainbow warior kreće  prema Grčkoj i Bugarskoj s istom porukom - manje plastike više Mediterana.