Ugrožene zlatovrane se ponovno gnijezde u Ravnim Kotarima

Zlatovrana je iznimno ugrožena ptičja vrsta u nas, a zabilježeno je manje od dvadeset parova. Iz Ravnih Kotara, pak, stižu sjajne vijesti. U kućici postavljenoj na topoli potvrđeno je gniježđenje, i to prvo nakon dvadeset godina.

Kućica je visoko na stablu topole i krije iznenađenje, četiri mlada ptića u savršenom su stanju. Zlatovrane teško da ćete vidjeti, jako su rijetke, a biologinja Sanja Barišić na svakog će staviti dva prstena. Metalni imaju kod svojstven za nacionalnu centralu, a plastični da bi se ptica mogla pročitati na daljinu.

Zašto su ptičice izvrsna vijest za biologe i cijeli ekosustav? Zato što nakon dvadeset godina nismo imali potvrđeno gniježđenje zlatovrane u Hrvatskoj. Na području Ravnih kotara, imamo nekoliko lokaliteta, i kritično su ugrožene jer ovoj vrsti prijeti izumiranje, objašnjava biologinja Vesna Tutiš.

Stručnjaci se nadaju da će se broj jedinki povećati. No za to trebaju topole jer se ptice gnijezde u dupljama. No, topole stradavaju od starosti, ali i paljenja trave.

Još je lokaliteta s mladuncima, a savjet biologa svima je - nemojte uznemiravati ptice ni na koji način.