Odlazak Oscarovca Martina Landaua

Martin Landau, zvijezda televizijske serije Misija: Nemoguće' iz 1960-ih godina, koji je u kasnijoj karijeri osvojio Oscara za najboljeg sporednog glumca u filmu 'Ed Wood' Tima Burtona, umro je u nedjelju u 89. godini.

Umro je u medicinskom centru UCLA u Los Angelesu uslijed neočekivanih komplikacija tijekom kratke hospitalizacije zbog nepoznate bolesti, objavio je njegov publicist Dick Guttman. Landau je 1995. godine osvojio Oscara za najbolju sporednu ulogu u filmu Tima BurtonaEd Wood“, u kojem je tumačio ulogu zvijezde horor filmova Bele Lugosija. Za prestižnu akademsku nagradu bio je nominiran još dva puta, za ulogu u filmu Francis Ford CoppoleTucker“ te u „Zločinima i prijestupima Woodyja Allena.

Landau je bio i prvi izbor kreatora kultnih „Zvjezdanih staza“ Genea Roddenberryja za ulogu legendarnog Spocka, no ulogu je na kraju ipak dobio Leonard Nimoy.  50-ih se družio sa zvijezdama kao što su James Dean i Steve McQuenn, a studirao je kod poznatog pedagoga Leea Strasberga. Njegova karijera uključivala je brojne uloge na filmu, televiziji i kazalištu te još bio aktivan u ovom desetljeću, navodi Reuters.