Mornari, brkati muževi i njihove dame

Djela Vaska Lipovca stigla su u Jezera na otoku Murteru i glavni je to događaj sezone u novootvorenoj galeriji Kulturno-pastoralnog centra.

Obla, blaga, ali često tužna lica Lipovčevih protagonista - duboko i vrlo emotivno plijene pozornost svakog promatrača. Taj uhvaćeni trenutak primorskog ugođaja umetnut je u meke materijale i boje: „Njegove slike unatoč relativno  jednostavnoj oblikotvornosti pričaju mnogo. one imaju u sebi mnogo sentimenata zbog kojih se publika lako poveže s njima", objašnjava kustos u Kulturno-pastoralnom centru Baganelovica Marko Jović.

Dvadeset djela pomno je odabrano među tisućama iz umjetnikova  ateljea, a jedan od autora ovog postava je i umjetnikov prijatelj: „Ja sam napisao da je on kruh od čovjeka i umjetnika, a tako i je", kaže povjesničar umjetnosti Ive Šimat Banov, koji u osvrtu na Lipovčeve radove ističe da su meki poput kruha: "Svi su bez grijeha. I lake dame na rivi, i kapetani duge i kratke plovidbe. I najintimniji trenutci su mu bili javni - jer su uvijek bili nevini."

Retrospektivu i presjek najboljih Lipovčevih djela u rujnu će ugostiti i Klovićevi dvori u Zagrebu: „To je najveća izložba koju pripremamo u kojoj će biti prikazano 300 tinjak radova", najavio je  Mario Lipovac, sin Vaska Lipovca.

Skulpture i naslikane priče o malom čovjeku, moru, ljubavi i životu - danas svjedoče o gubitku identiteta primorskih gradova. Jedino su još otočne komune utočišta Lipovčevih junaka.

Aktualna izdanja Vijesti iz kulture možete pogledati na usluzi HRTi.