Početnica za konceptualce razbija predrasude

Ljeti se kultura uglavnom s kopna seli na more. Volimo se pohvaliti kulturnim turizmom, a da pritom rijetko educiramo publiku o sadržaju koji joj pokazujemo. Tu praksu mijenja zagrebački Muzej suvremene umjetnosti čija je kustosica Nada Beroš autorica zanimljive "Početnice za konceptualce" kojom je razbila predrasude da je ta umjetnost, kako se često voli reći, nerazumljiva i teška.

Meni je u ovoj knjizi bila važna jedna generacija koja se pojavila kasnih 60-ih i 70-ih godina, nešto što se u teoriji naziva Nova umjetnička praksa, a stvarajući knjigu željela sam se obratiti malim, ali i odraslim posjetiteljima MSU-a“, rekla je autorica Beroš gostujući u Vijestima iz kulture.

Knjižicu je komentirao i naš ugledni konceptualni umjetnik Goran Trbuljak: „Ja sam se godinama pitao što je to konceptualna umjetnost jer ona se tretira i o njoj na zapadu misli na nešto drugačiji način nego što smo mi ovdje običavali misliti. Sama knjižica mi je zanimljiva jer mislim da bih bio jako sretan da sam u vrijeme kad sam počeo slikati imao pri ruci jedno takvo izdanje iz kojeg bih mogao saznati što je to konceptualna umjetnost“.

Aktualna izdanja Vijesti iz kulture možete pogledati na usluzi HRTi.