Europska Amazona

Hrvatska se može pohvaliti najljepšim europskim riječnim krajolikom - nazivaju ga europskom Amazonom. Riječ je o prekograničnom rezervatu biosfere Mura - Drava - Dunav - milijun hektara velikom riječnom krajoliku donjih tokova tih rijeka.
Među najvećim slatkovodnim biserima Europe je i rijeka Drava. Njezinih 720 kilometara proteže se kroz pet država. Europskim projektom Drava Life nastoji se zaštititi i na moderan način održati ovaj rezervat biosfere, a u njega su uključeni i brojni sportski klubovi. U povodu Dana europske Amazone varaždinski Rafting klub MATIS organizirao je akciju pod nazivom Drava Jump. Središnji događaj skok je u rijeku. 'Tim skokom želimo apelirati na javnost koliko je bitno da se sačuva rijeka Drava, ne samo Drava već sve rijeke u Hrvatskoj. Drava je zadnjih godina zaista čista. Kontinuirano radimo na eko akcijama tako da održavamo rijeku čistom i možemo se pohvaliti činjenicom da je rijeka Drava stvarno čista rijeka.', istaknuo je Nikola Želimorski.

U Dravu, koja je mjerila 23 Celzijeva stupnja, skočilo je pedesetak Varaždinki i Varaždinaca. Najstarijem kupaču bilo je sedamdeset, najmlađoj kupačici pet godina. Prirodna oaza uz Dravu dom je brojnim zaštićenim vrstama, među kojima su iznimno rijetki orao štekavac i crna roda te brojne endemske vrste riba.