Muzej ninskih starina čuva djelić hrvatske brodograditeljske baštine

U Muzeju ninskih starina, u posebnom paviljonu izgrađenom isključivo za prezentaciju starohrvatskih brodova Condura Croatica, trenutačno se rekonzervira jedan brod. Posjetitelji muzeja mogu vidjeti restauratore na djelu, pa je izložbeni prostor odnedavno i restauratorska radionica.

Možete li zamisliti kako je izgledao srednjovjekovni Nin. Kršni mornari, vješti ratnici, veslali su u brodovima. Originale starohrvatske Condure Croatice - samo dvije zasad pronađene brodice, čuva Muzej ninskih starina. Iz mora su izvađene davne 1974. godine. Nakon godina izloženosti, kondure su danas u lošem stanju, iako je restauracija obavljena 80-ih godina prošlog stoljeća.  Vrijeme je učinilo svoje pa sada trebaju rekonzervaciju koja se odvija pred očima posjetitelja. 

Brodovi ne vole biti na suhom. Za njih je kobna kombinacija željeza, polietilen glikola i prisustvo kisika. Rebra kondura iz ninske lagune, izgrađena od domaćeg hrasta lužnjaka i hrasta cera, naročito su krhka u kontaktu sa željezom. Kondure su jedinstvene zbog starosti, ali i zbog konstrukcije. S obzirom na to da je rekonzervacijI kondura prethodila izrada detaljne projektne dokumentacije i 3D modela broda, arheolozi se nadaju kako će ove starohrvatske brodove spasiti od daljnjeg popadanja, ali i inspirirati brodograditelje na izradu replika.