Petar Suman najbolji maturant generacije

Petar Suman učenik zagrebačke Gimnazije Lucijana Vranjanina najbolji je maturant generacije 2017. i dobitnik Nagrade Marin Soljačić. Petar je ostvario 100 postotni rezultat iz fizike i matematike na državnoj maturi. 

Identičan rezultat ostvario je i Karlo Valentin Cihlar, učenik XV. Gimnazije, ali za razliku od Petra pisao je nižu razinu iz hrvatskog pa mu je za dlaku izbjegla nagrada. Hrvatski znanstvenik s američkom adresom i redoviti profesor na Odsjeku za fiziku na Massachusetts Institute of Technology (MIT) Marin Soljačić i ove je godine odlučio financirati nagradu od 5.000 dolara najboljem maturantu.

Nagrada se dodjeljuje maturantu koji na državnoj maturi postigne najbolji rezultat, odnosno, najviši postotak riješenosti testa iz matematike (A razina) i  fizike. Ako je dvoje ili više maturanata s jednako visokim postotkom riješenosti testova, u kriterij ulaze i rezultati testa iz Hrvatskoga jezika. Hrvatski A boduje se 20 posto više nego hrvatski B.

Petar se trenutačno nalazi u Indoneziji, na Međunarodnoj olimpijadi iz Fizike, tako da je do njega nemoguće doći.  Radi sigurnosti mobitel je morao predati prilikom dolaska u hotel te su mobilni uređaji svih kandidata spremljeni u sef.