Nacionalna baština - Čipka žirirana, bijenalna izložba članova ULUPUH-a

Kad bi nas pitali što je za nas simbol čistoće, vjerujem da bi nam se u mislima sigurno zabijelila čipka, jer ona je upravo taj simbol čistoće. Kao nematerijalna nacionalna baština zaštićena je i kod nas, a na temu čipke danas u 19 sati otvara se izložba u zagrebačkoj Galeriji ULUPUH.

Izložba radova nastalih na temu hrvatske nacionalne baštine ove se godine održava po drugi puta. U prvom izdanju (2015.) bila je posvećena kinološkoj baštini i vizualnom odgovoru primijenjenih umjetnika na njene izazove. Za ovu je godinu kao inspiracija odabrana čipka (od renesanse do danas) kao motiv u tekstilu, odjeći, kiparstvu, nakitu, fotografiji, kazalištu, keramici, ilustraciji, karikaturi, multimediji i dr. Umjetnici svih sekcija bili su pozvani da u svom mediju likovno odgovore stvarajući unikatno djelo, ali i moguć prepoznatljiv umjetnički suvenir. Kustosica izložbe je Ivana Bakal, a selekciju radova su uz kustosicu obavile Branka Hlevnjak i Višnja Slavica Gabout. Kao odgovori na koncepciju izložbe u najvećem su broju pristigli radovi u mediju odjeće i nakita, fotografije, kao i inovativni radovi / instalacije.

Izlažu: Ivana Bakal, Matea Banoža-Blažević, Carlos Ignacio Bellante, Igor Galaš, Snježana Hladni, Ruža Hodak, Damir Hoyka, I-GLE (Nataša Mihaljčišin i Martina Vrdoljak Ranilović), Nataša Jeletić i Koraljka Kovač, Vesna Kolobarić, Viktor Križek, Eta Linčir, Orjenka Mirjan, Ivana Mrčela, Zlatko Odrčić, Ana Peraica, Snježana Pokos Vujec, Milena Rogulj, Diana Sokolić, Sanja Šebalj, Mario Treščec, Ivančica Vončina i Lyra Zajmi

Izložba je realizirana uz financijsku potporu Grada Zagreba, a moći će se pogledati do 28. srpnja.

Više o izložbi u emisiji Dobro jutro, Hrvatska  govorile su Ivane Bakal, kustosice Galerije ULUPUH i umjetnice koje izlaže svoj rad Ruža Hodak i Ivana Mrčela.