Glazbeni „Thrill“ u Trilju – na blues način

Više tisuća ljudi okupilo se protekloga vikenda u Trilju na - prvom, ali ne i posljednjem - Thrill Blues Festivalu. Prva takva manifestacija u Cetinskoj krajini  golemo je zanimanje izazvala s razlogom.

Domaći i gosti, iz okolice, ali i s otoka te iz inozemstva stigli su u Trilj po okrepu za dušu i tijelo. Do početka dugo iščekivanog koncerta koji je zbog vrućine odgođen za čak sat i pol, uživalo se u radionici, predavanju i filmu o bluesu te gastronomskim delicijama: „Cijela  ova organizacija je fantastična - sve je počelo preko Facebook poruka, a pretvorilo se u pravi, ogroman blues festival - i to u Trilju“, kaže glazbenik Luka Norac.

Dobre poznavatelje prilika u gradiću na Cetini takav razvoj situacije nimalo ne iznenađuje: "Dolazili su prijatelji iz Sinja i Cetinske krajine - i bili su poznavatelji i štovatelji bluesa tako da je Cetinska krajina uvijek imala blues u sebi", ističe umjetnički direktor Thrill blues festivala Boris Hrepić.

Zanimanja, a ni nadahnuća, čini se, ne nedostaje ni novim naraštajima: "Blues je osjećaj iz srca, sličan reri, imaš uzorak koji ponavljaš i prilagođavaš i najvažnije je pjevati iz srca da ono kaže što misliš i osjećaš", komentira  glazbenik Branimir Norac, a njegov kolega Mislav Norac dodaje: "To je životni stil - ima jedna zafrkancija: kad se zapali kuća, ugrize te pas, sve to skupa - to je blues."

Manifestaciju, prvu takvu u Cetinskoj krajini, poduprlo je i Europsko blues udruženje koje u Trilju predstavlja Dave Raven: "Ovo je malen grad, a postigli su tako puno. Pokušali smo nešto slično i u Engleskoj ali - neuspješno! Njihova škola bluesa je izvrsna. A tek djeca koja uživaju u bluesu! I lokacija je odlična. Postići sve to već na prvom festivalu je - sjajno!"

Ideja je već na prvi pogled obećavala, no festival je nadmašio sva očekivanja - i posjetitelja, i organizatora – idejni začetnik festivala Darko Bakić: "Blues festival bi trebao biti prozor u svijet kako bi se i ovdašnji turistički potencijal ostvario." S tim se slaže direktorica Turističke zajednice Trilja Andrijana Ivković:  "20 minuta smo od Splita, 45 minuta od Makarske - sve se nekako dešava na obali, no mi malo po malo idemo naprijed." Polako - ali sigurno jer sljedeće godine, obećavaju Triljani, bit će - još bolje.

Pogledajte reportažu iz Hrvatske uživo čija aktualna izdanja možete pronaći i na usluzi HRTi.