Mladi Irici stigli i do Vukovara

'Moving beyond conflict' ili 'Kako prevladati sukob' naziv je dvogodišnjeg projekta koji provodi organizacija iz Sjeverne Irske Education Authority North Eastern Region u suradnji s desetom gimnazijom 'Ivan Supek' iz Zagreba.

U okviru Erasmus plus projekta mobilnost mladih, tridesetak učenika iz Sjeverne Irske i Hrvatske kroz druženja i radionice na temu rješavanja sukoba i ljudskih prava stječu vještine medijacije. Sve s ciljem da u svojoj lokalnoj zajednici postanu pokretači pozitivnih promjena. Tako su početkom srpnja učenici zagrebačke X. gimnazije Ivan Supek bili domaćini ovogodišnjeg projekta. Cilj projekta je istraživanje i razumijevanje prošlih i sadašnjih sukoba u Sjevernoj Irskoj i Hrvatskoj te stjecanje komunikacijskih, digitalnih i socijalnih kompetencija.

Završni dio projekta održao se u Vukovaru gdje su učenici obišli memorijalna mjesta i uz pratnju vodiča učili o Domovinskom ratu. Na učenike iz Irske posjet ratnoj bolnici u Vukovaru ostavio je snažan dojam. Šokantno je i strašno, prizori koje sam vidio oduzimaju dah iako ne znam sve detalje. Hrvatska ima izražen nacionalni ponos, iznio je svoje dojmove Eoin Luaty, učenik iz Sjeverne Irske.

Sukob između protestanata i katolika i danas je razlog društvene podjele u Sjevernoj Irskoj no posljedice ipak nisu bile razmjerne kao u Domovinskom ratu. Željeli smo pokazati učenicima kako rat uništava čovječanstvo i odnosi nevine živote. Kroz ovaj projekt želimo ukazati da postoji drugi način za rješavanje sukoba, ističe Dianne Polluck, voditeljica učenika iz Sjeverne Irske

Zagrebački srednjoškolci u projekt su se uključili s ciljem učenja o drugoj zemlji i njihovom načinu življenja. Učenici su u sklopu čitavog ovog projekta odradili radionice vezane za medijaciju. Imali smo i radionice s migrantima tako da su stekli već neke vještine, naglašava Petra Mihanović, voditeljica projekta.

Učenici su obišli i Ovčaru gdje su ostavili svoje poruke budućim naraštajima.