Zbog neutažive gladi Tajlanđana dramatično pao broj morskih pasa

Više od polovine Tajlanđana jelo je juhu od peraje morskog psa i planira nastaviti uživati u toj azijskoj deliciji, unatoč dramatičnom padu broja tih morskih grabežljivaca, objavili su zaštitari okoliša.

Prema izvještaju američke organizacije WildAid-a, svake se godine u svijetu ubije 100 milijuna morskih pasa, a čega 73 milijuna završi u juhi. To je od 2002. dovelo do pada njihove globalne populacije za 98 posto, upozoravaju stručnjaci.

Kako bi odgovorili na golemu potražnju u Aziji gdje vjeruju u zdravstvene koristi tog jela i povezuju ga s visokim društvenim statusom, ribari love morske pse, odsjecaju im peraje i bacaju ih natrag u more gdje polagano i u mukama ugibaju.

Tajland je najveći izvoznik morskih pasa na svijetu s više od 22,467 tona izvezenih između 2012. i 2016. Većina peraja završi u Hong Kongu koji ih potom dalje izvozi u druge zemlje, uključujući Kinu gdje je jelo izmišljeno prije stotinu godina.

Peraje morskog psa uživaju reputaciju zbog dobrog okusa i smatraju se luksuznim predmetom, iako su zapravo bez okusa i većina okusa dolazi iz juhe.
Oko polovice ispitanih Tajlanđana nije uopće svjesno okrutnog postupanja prema morskim psima, a 85 posto ih nije znalo koliko se tih životinja godišnje ubije, pokazala je studija WildAida-a.

Juha od morskog psa stoji između devet i 120 dolara u više od stotinu restorana samo u glavnom gradu Bangkoku, kažu u toj organizaciji.