Josip - omiljeni blagajnik

Nije svatko za svaki posao, samo je nečije ograničenje vidljivije na prvi pogled, a takav vidljivi hendikep može biti veliki teret. No to svojim primjerom opovrgava omiljeni blagajnik varaždinske Čistoće. Za razliku od mnogih osoba s invaliditetom, on ima posao.  

U Varaždinu na placu naplatno je mjesto komunalnog poduzeća. Već tri godine ondje radi Josip Puškadija, prije toga pet godina nezaposlen. Gluh je od rođenja. Iako je u početku mnogima bilo smiješno što nije odmah odgovarao na pozdrave svi su naviknuli na Josipa. I ne samo naviknuli, nego su njegovim radom zadovoljni, kažu radi dobro i brzo.

Pokazalo se i da su i na ovakvome radnom mjestu u izravnom kontaktu s korisnicima, od brbljanja važnije druge vrline. Potvrdio se izvrsnim radnikom pa je poslodavac također zadovoljan što mu je dao priliku, i što mu je pronašao odgovarajuće mjesto. Sva naša radna mjesta imaju specifične zahtjeve prema radnoj sposobnosti tak da nam u onim djelatnostima koje mi obavljamo, na skupljanju smeća, na razvrstavanju otpada, čišćenju javnih površina, teško može doći neka osoba s invaliditetom, upozorava Davor Skroza, direktor Čistoće d.o.o., Varaždin. Tako su zasad u Čistoći od 87 radnika samo dva s invaliditetom.

No, Josipov primjer mogao bi ponukati i druge da učine ono što se možda ne čini izvedivim. Jer razumijevanje je očito ponajviše stvar volje.