Fažana je zadržala duh ribarskoga mjesta, intimu malih uličica i prisnost s domaćinama

U pitoresknoj Fažani, mjestu na zapadu Istre, turizam se počeo kasno razvijati upravo zbog obližnjih Brijuna, u bivšoj državi rezerviranih za državničke poslove. Fažana je zadržala izvornost te gradi turističku ponudu koja se temelji na tradiciji i domaćoj kuhinji.

Sve ono što i inače nudi 40-ak fažanskih restorana, tijekom Tradicijskih večeri na fažanskoj rivi predstavljalo se na jednome mjestu. Uz ceste vina i maslinova ulja, Fažana je poznata i po cestama srdela, ali i po slatkim kolačima. Iskusne Fažanke mijesile su pak tijesto za lazanje, fuže i pljukance. Bilo je tu i maneštre i fažola, ali i pršuta i drugih delicija.

Sve za fažanske goste kojih je, kažu, 4 puta više nego prije 15-ak godina kada su se turizmom počeli baviti. Prvi gosti stigli su u tada otvoreni privatni kamp. Danas se preko 600 domaćinstava bavi privatnim smještajem. U prosjeku, kažu, svaka druga obitelj. Dio ostalih ima restorane ili se bave ribarstvom.

Fažana se uspjela oduprijeti masovnom turizmu te zadržati duh ribarskoga mjesta, intimu malih uličica i prisnost s domaćinama.