PFF: Smijeh x 51, napetost x 248, strast x 5469

64. Pulski  filmski festival nudi 170 naslova, a kakve su reakcije na festivalski program te posebno na ostvarenja u glavnom natjecateljskom programu koji se prikazuje u Areni, provjerili smo među stručnjacima i kritičarima.

Smijeh x 51, napetost x 248, strast x 5469 - upravo bi se toliko puta trebalo uvećati površine plakata i postera da bi se dobila snaga i veličina filmskog platna u pulskoj Areni: „Zamisao vizualnog identiteta ove godine je pokazati da je prava slika filma ona koja se gleda upravo u Areni“, pojašnjava ravnateljica festivala Gordana Restović.

Upravo ti filmovi trebali bi biti i presjek protekle domaće filmske godine, a zanimljivo je da je čak polovica filmova nastala u nezavisnoj produkciji, odnosno nije ju financirao Hrvatski audiovizualni centar (HAVC). No, Pula već pamti nezavisne laureate poput „Živih i mrtvih“ ili „Finih mrtvih djevojaka“: „Taj sraz između filmova financiranih državnim novcem i onih nezavisnih je najuzbudljiviji dio festivala“, komentira ravnatelj HAVC-a Daniel Rafaelić, a predsjednik Društva hrvatskih filmskih redatelja Danilo Šerbedžija dodaje: „Naša kinematografija ima hrabre ljude koji pokušavaju nekim drugim putem snimiti film.“

Prvi među njima je Lavina - film koji je zamišljen kao serija, a u kojemu je muškarac kandidat za Zlatnu arenu za žensku ulogu. Tu su i ostvarenja Anđela Jurkasa - inače glazbenog kritičara - koji se predstavlja s dva filma najavljene trilogije: „Radi se o zajedničkom pothvatu 6-7 manjih producentskih kuća koje su udružile svoje znanje, tehniku i opremu“, kaže redatelj filmova  „Zbog tebe", „Fuck off I love you" Jurkas.

Organizatori se hvale najbogatijim programom dosad, no filmski kritičari komentiraju da je to tek stvar brojki, a ne sadržaja: „Čini mi se da je ovaj festivala devalvirao sve kriterije koji su do sada postojali", smatra Arsen Oremović, dok Jurica Pavičić, pak, ističe: "Favoriti su za sada „Ne gledaj mi u pijat“ i „Ustav RH“ te dva najviše iščekivana naslova „Mrtve ribe'' i „Agape''."

I za kraj još jedna zanimljiva festivalska činjenica: u programu nije bilo nikada više gay i LGBT tema nego ove godine, a hoće li pobijediti filmska ljubav, smijeh, napetost ili strast doznat će se 22. srpnja.