Program LIFE vraća risa u Hrvatsku

Populacija risa u Hrvatskoj je ugrožena. Glavni razlog je gubitak genske raznolikosti, nastao kao posljedica parenja u srodstvu. Kako bi se tome stalo na kraj, tim stručnjaka iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Slovačke i Rumunjske počeo je s projektom revitalizacije populacije risa zahvaljujući Europskom financijskom instrumentu za okoliš i klimatske promjene - programu LIFE.
 
 
U Hrvatskoj živi 40-ak risova. Ubrajaju se u porodicu mačaka, a prepoznatljivi su po dugim nogama, velikim ušima s čupercima na vrhovima te kratkom repu. U Hrvatskoj su proglašeni zaštićenom vrstom1982. Ris je još 1900. istrebljen iz Hrvatske, a 1973. je ponovno reintroduciran. Današnji risovi u Hrvatskoj  potječu od tih 6 životinja. Nažalost cijela populacija je postala od 6 životinja, tako da su oni sad nakon 45 godina u jako bliskom srodstvu i jako su genetski osiromašeni,  ističe Tomislav Gomerčić, izvanredni profesor na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu.
 
Kako bi se genski pomladili, početkom srpnja počeo je LIFE Lynx, jedini projekt iz Hrvatske za koji je odobren novac putem programa Life 2016. U projekt je uključeno 5 zemalja, Slovenija, Hrvatska, Italija, Rumunjska i Slovačka. Ima 11 partnera, u Hrvatskoj su 3 partnera – Veterinarski fakultet, Veleučilište u Karlovcu  i Udruga Biom. Glavni nositelji su Slovenci, tamo imaju najveći ljudski kapacitet za provođenje takvih projekata, objašnjava prof. Gomerčić.
 
Cilj projekta nije povećavanje broja risova već sprječavanje pada brojnosti njihove populacije. U zadnjih 10 godina primijećeno je smanjenje brojnosti, a predviđanja kažu da ukoliko se nešto ne učini za 5 do 10 godina u Hrvatskoj neće biti više risova. U Sloveniju i Hrvatsku 2018. stići će 14 risova. Četiri koja će živjeti u Hrvatskoj, vjeruje prof. Gomerčić, osvježit će populaciju svojim potomstvom.
 
Sve puštene životinje opremit će se radio-odašiljačima tj. S GPS ogrlicama pa će se moći pratiti njihovo kretanje, koliko dugo žive, da li su imale pomladak… Od svih tih pomladaka htjeli bi uzeti uzorke za genetske analize da vidimo kako su utjecali na cijelu populaciju risova u Hrvatskoj, otkriva prof. Gomerčić. Jesu li u tome uspjeli, znat će se 2024. kada završava projekt LIFE Lynx.