Upoznajte dubrovačke spasioce

Mihovil Španja odnedavno je županijski koordinator Službe spašavanja na vodi i ekološke zaštite priobalja. Upoznajte i dubrovačke spasioce koji su prošli tečaj Crvenog križa.
 
Uobičajen dan na hotelskoj plaži dubrovačkih Vrtova sunca, turisti uživaju pod budnim okom Borne Pavića i Maria Prečenice, koji već drugu sezonu rade kao spasioci na plaži, nakon što su prošli tečaj Crvenog križa. Prošli smo vrlo težak fizički odnosno plivački dio tako da budemo sposobni izvući čovjeka iz mora. I vrlo jaku prvu pomoć da budemo sposobni pružiti pomoć u svakoj situaciji,  kaže Mario. Najčešće sjedimo na poziciji i motrimo more i plažu da ne bi došlo do nezgode ili nezgode u moru,  dodaje Borna. Oboje se slažu da posao najčešće nije jako zahtjevan, ali zahtjeva mnogo koncentracije i smirenosti u kriznim situacijama.
  
Da plaža pod koncesijom ne smije biti bez educiranih spasilaca već godinama upozorava dubrovački Crveni križ. Odnedavno pridružio im se i naš proslavljeni paraolimpijac Mihovil Španja, županijski koordinator Službe spašavanja na vodi i ekološke zaštite priobalja. Uloga spasioca na plaži nije nošenje suncobrana i ležaljki nego prije svega vođenje računa o sigurnosti, jer što prije uoče nemili događaj utapljanja veća je mogućnost da će kupača  spasiti,  ističe Španja. Reakcija unutar minute, dvije su reakcije koje mogu spašavati živote, nakon 10 minuta nemate što raditi,  naglašava Vicko Mihaljević, dr. med., predsjednik GDCK Dubrovnik.
 
Mihovil dobro poznaje dubrovački akvatorij, zna koliko more može biti opasno pa i sam odlazak na plažu za olujnoga nevremena te s pravom ističe da spasioci nisu trošak već ulaganje. A dr. Mihaljević dodaje da su ljudski životi nešto najvrijednije i ulaganje u sigurnost ljudi nema cijene.
  
Dubrovački vrtovi sunca sa dva spasioca na hotelskoj plaži su prava rijetkost. Imaju i tri mobilna defribilatora te pedesetak djelatnika educiranih za pružanje prve pomoći. Momentalno smo u projektu za dodjelu Zlatnog znaka sigurnosti crvenog križa Dubrovnik, to je projekt Ministarstva turizma i mi ćemo bit drugi hotel koji će to ispuniti,  otkriva Miro Carević, Dubrovnik Sun Gardens.
 
Poželimo ipak da Borna i Mario imaju što manje posla.