'Nulla die sine linea'

Vjekoslava Margetić tek je završila prvi razred klasične gimnazije, a već se ozbiljno bavi modnom ilustracijom. I ne samo to ona je velika zaljubljenica u latinski i starogrčki, biologiju i, rekli smo već, modu..

Vjekoslava Margetić (16) kaže da od kada je naučila držati olovku u ruci crta – odjeću i cilj mi je bio nacrtati realističnog čovjeka godina. Prije dvije godine otkrila je da postoji pojam modna ilustracija te je počela pratiti što se događa u modnoj industriji. Prošle godine otvorila je Instagram profil (@pingo575) i počela na njemu objavljivati svoje ilustracije koje su zapazili naši modni dizajneri, primjerice Robert Sever i modne kuće – Elfsi, Envy room.

Modna ilustracija Vjekoslavi je važna, no želja joj je jednom napraviti svoju vlastitu odjeću. Ideja, kaže, ima puno. Za odjeću koja je uglavnom monokromatska s bež detaljima… Uglavnom inspirirana latinskim i grčkim i nekim stvarima iz biologije – neke mikroskopske stvari. Volim minimalistički dizajn, a imam i ideje za cipele s proznim petama u kojima su biljke…

I najdraža latinska izreka – Nulla die sine linea – ima veze s crtanjem. Prevedeno niti jedan dan bez linije, napravljene crte, što znači da svaki dan treba vježbati kada se nešto crta ili piše. Latinski i grčki uči od 5. razreda, a da joj odlično ide potvrdila je osvajanjem 1. mjesta na školskom, županijskom i državnom natjecanju kada je pohađala 8. razred. I moj pseudonim za ilustraciju je Pingo i to znači crtam, slikam na latinskom. Mislila sam da je to dobar nadimak, ali shvatila sam da većina ljudi misli da se radi o nekakvom pingvinu pa sam morala objašnjavati.

Vjekoslava ima puno interesa, htjela bi se baviti prirodnim predmetima biologijom, kasnije možda medicinom, ali također bi se rado kao ozbiljnijem hobijem dalje bavila i modnom ilustracijom.