Aristofanove Ptice proplesale u Dubrovniku

Pravi i izmišljeni gradovi, kule u zraku, scenske iluzije, utopija, svi se ti motivi isprepleću u našim današnjim svjetovima baš kao što ih je u svojoj slavnoj komediji "Ptice" opisao i starogrčki komediograf Aristofan. Na „taraci“ tvrđave Revelin, pred publikom Dubrovačkih ljetnih igara, izvedena je suvremena adaptacija te komedije: ples "Ptice" Bitef teatra.

Ples Ptice premijerno je prikazan 2015., a inspiriran je istoimenom Aristofanovom komedijom, prvi put izvedenom 414. godine prije naše ere na Dionizijskom festivalu u Ateni. Upravo takva klasična djela, s poznatim libretom, publika voli.

"Jako je lijepo ljeti kad naše predstave izađu na te otvorene pozornice. To stvara potpuno drugu atmosferu, i umjetnički doživljaj za publiku je snažniji. To posebno vrijedi za ples koji je prihvatljiv za strane turiste, koji ga mogu gledati i razumjeti“, kaže umjetnička direktorica BITEF teatra Jelena Kajgo.

Iz Bitef teatra, koji je često gost mnogih festivala, ističu kako je nastup na Igrama u Dubrovniku posebno iskustvo. Koreograf Ptica Edward Clug, inače umjetnički direktor Baleta Slovenskog narodnog gledališča u Mariboru, već je nekoliko puta gostovao na Dubrovačkim ljetnim igarama. Prvi put bio je 1999. s predstavom Tango i tada je bio fasciniran Igrama i Gradom: "Mi uopće ne vidimo više taj grad - samo ga osjećamo. Sljedeće godine sigurno ni jedna moja predstava neće biti na festivalu, no mi ćemo doći svakako s djecom i ovdje ćemo uživati."

I dok Bitefova plesna skupina predstavlja suvremeni ples preko klasika, Edward Clug pozornost privlači osebujnim koreografskim stilom, novim i nekonvencionalnim trendovima, što je i na Revelinu nagrađeno dugim pljeskom.