Svečano otvoren Maškovića han

Baštinski hotel u Maškovića hanu u Vrani novi je turistički proizvod na našemu području i sigurno će doprinijeti rekordnim turističkim rezultatima u Zadarskoj županiji. Vrijedan kulturno povijesni spomenik otvorio je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.

Od sljedećega tjedna u Maškovića hanu, najzapadnijem spomeniku turske svjetovne arhitekture u Europi, noćit će prvi gosti. Obnova objekta s oko 2 tisuće 700 četvornih metara prostora opasanih zidom  stajala je oko 4 milijuna eura.  Financiran je od Europske unije sa 75 posto, a 25 posto iz proračuna Ministarstva kulture, dok je Općina Pakoštane obavila pripremne radove i opremila ga.

Na svečanosti je bila nazočna i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek koja se prisjetila radova. Moram reći da sam ja osobno dolazila dok je to bila ruševina, pratila sam projekt od samog početka, a sada je stavljen u punu funkciju. Mislim da svatko tko dođe ovdje bit će iznenađen i oduševljen, istaknula je.

Građevina potjeće iz 17. stoljeća kada je gradnju zatražio Jusuf Mašković, kapudan paša ili vrhovni admiral turske flote, inače rodom s područja Vrane. Njegovom smrću 1646. objekt ostaje nedovršen, a trebao je služiti kao rezidencija Maškovića za stare dane. 

Premijer Andrej Plenković najavio je nove slične projekte. Jedan od projekata koji smo upravo prije dva dana razmatrali su putevi Frankopana koji bi trebao biti financiran u kontekstu Rijeke kao Europske prijestolnice kulture 2020. i na tome ćemo raditi, rekao je premijer.

Maškovića han namijenjen je za turiste ili poslovna zbivanja , s 14 soba i 2 apartmana, konferencijskom dvoranom  za sastanke ili team building, restoranom za 105 ljudi, suvenirnicom, vinotekom, mali muzej. Uz upravnu zgradu, info-punktove Parka prirode Vransko jezero i TZ Općine Pakoštane.