Što znate o tranzistorima?

Tranzistori su promijenili svijet. Premda je bilo i ranijih istraživanja, zasluga za otkriće tranzistora pripala je 1947. godine Williamu Shockleyu.

Tranzistor je poluvodički elektronički element i koristi se za pojačavanje električnih signala, kao elektronička sklopka, za stabilizaciju napona, modulaciju signala i mnoge druge primjene. U Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu tranzistore su približili i najmlađima. Održali smo još jednu u nizu radionica u ciklusu 'Veliki izumi za male ljude' u suradnji s kazališnom redateljicom Ankicom Tomić. Radionice su koncipirane na način da na svakoj sudjeluje netko od glumaca ili glumica koji na zanimljiv i interaktivan način zapravo djecu upoznaju i s predmetima iz stalnog postava i s nekim važnim značajnim izumima koji su zapravo promijenili svijet,  objašnjava Kosjenka Laszlo Klemar, muzejska pedagoginja.

Tranzistori su zaslužni za revoluciju u svijetu tehnike. Oni su omogućili da danas imamo televizore, mobitele i kompjutore. Cilj radionice je djeci prenijeti znanje o tranzistorima  na njima prihvatljiv i zanimljiv način. Ono što njih uvijek iznenadi i što im je zgodno je da mogu isprobati neki od starih uređaja, pa osim što su prvi puta vidjeli kako izgleda tranzistor i osim što su saznali koja je uloga tog tranzistora, mogli su isprobati rad starog radio uređaja što je njima zgodno. Danas je sve preko nekakvih gumbića, a ovdje su svi imali priliku okretati na radio-uređaju i tražiti frekvenciju tj. tražiti stanicu. Što većina zapravo još nije imala prilike isprobati,  ističe pedagoginja Laszlo Klemar.

Pri spomenu tranzistora, mnogima je prva asocijacija – radio. Ipak tranzistori nisu radio uređaji. Oni su bili dio tih uređaja. A kroz desetljeća razvili su se gotovo do savršenstva.