Musk tvrdi da je dobio dozvolu za izgradnju 'hyperloopa'

Poduzetnik Elon Musk objavio je da je primio verbalno odobrenje vlade za izgradnju podzemnog transportnog sustava - hyperloop - između New Yorka i Washingtona. Nije naveo tko mu je to točno odobrio i kako bi se jedan takav projekt realizirao, prenosi Reuters.

Vizionar i inovator Elon Musk, osnivač i vlasnik tvrtki Tesla i SpaceX, zagovara razvoj futurističkih, magnetski levitirajućih 'hyperloop vlakova' koji bi jurili vakumskim tunelima koji bi, kako tvrdi, bili učinkovitiji i brži od sadašnjih TGV-a. Musk je izračunao da bi putovanje od oko 350 kilometara od New Yorka do Washingtona trajalo svega 29 minuta.

Kako bi ostvario svoju ideju o mreži transportnih tunela, Musk je nedavno osnovao tvrtku The Boring Company. Prema njegovoj zamisli, putovanje u vakumskim cijevima na magnetskim jastucima, čime bi se izbjeglo usporavanje zbog tlaka zraka ili trenja kotača na tračnicama, bilo bi brže i jeftinije te je već niz start-upova počeo raditi na razvoju tehnologije, ne obazirući se na troškove i praktičnost izvedbe.

Za opsežnije infrastrukturne projekte obično se traže vrlo složena odobrenja na raznim razinama vlade i obično koštaju milijarde dolara. Predsjednik Donald Trump u ožujku se sastao s Muskom koji je upravo osnovao spomenutu tvrtku.

Musk također razmišlja o slanju misije na Mars. Direktor gospodarskog savjeta Bijele kuće Gary Cohn je u travnju pohvalio Muskovu ideju o izgradnji transportnih tunela na gusto naseljenoj istočnoj obali SAD-a i području Los Angelesa.